Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2008 15:39 - Българската корупция: Брюксел нанася удар на България
Автор: blues Категория: Политика   
Прочетен: 1512 Коментари: 3 Гласове:
0



Българската корупция: Брюксел нанася удар на България
Най-после повече санкции на ЕС за несправяне с корупцията в България

Economist.com 

Най-напред бяха размахвани пръсти, след това имаше удари по китките. Сега бяха спрени джобните пари. Европейският съюз вече замрази около 1 милиард евро от фондовете, управлявани от български политики, на които той вече не вярва. Сега, в доклад, който ще бъде публикуван в сряда 23 юли, ЕС казва, че България може изобщо да загуби голяма част от тези пари. Става дума за стотици милиони евро, предназначени за програми, които предшестват приемането на България в ЕС през януари 2007. Те трябваше да подготвят страната за живота в ЕС.

Най-голяма е опасността за около 250 млн. евро отдавна неизразходвани средства за програма, известна като ФАР, които ще изчезнат обратно в Брюксел, ако не бъдат изразходвани до ноември тази година. Но общата сума на средствата, които ще бъдат отнети, може да достигне 782 млн. евро, според български дипломат. Това може да бъде достатъчно да предизвика някаква реакция дори в българската администрация, която до момента не пропусна нито една възможност да разочарова служителите на ЕС и своите европейски съседи, които искат страната да навакса 50-годишното си изоставане по време на комунистическото управление.

Докладът съобщава критично, че няма политическа воля за борба с измамите и корупцията в боравенето с фондовете на ЕС. Той осветлява близките връзки между водещи обществени фигури и компании, които са се възползвали от полъчки, финансирани от проекти на ЕС. Той заключава: "България...трябва да направи така, че щедрата подкрепа, която получава от ЕС, да достигне в действителност до гражданите и да не бъде разхищавана от корумпирани служители, работещи заедно с организираната престъпност."

Агенцията на ЕС за борба с измамите ОЛАФ се оплака ядосано и шумно от почти пълната липса на съдействие от българските й колеги. Агенцията е особено загрижена, че политическата протекция на високо равнище е довела до отклоняване на 36 млн. евро, предназначени за програма за модернизация на селското стопанство, известна като САПАРД. Писмо на ОЛАФ до български служител, цитирано тази седмица от вестник "Дневник" съобщава: "В българското правителство/или...държавни институции има могъщи сили, които не са заинтересовани от наказването на когото и да било /две имена не се споменават по правни причини/". В доклада на ЕК, получен от The Economist, има оплаквания, че ОЛАФ е бил изправен пред случаи на "нарушаване на конфиденциалността...Има сериозни подозрения за намеса на организираната престъпност".

Комисията ще публикува отделен доклад за българската съдебна система, който се очаква да бъде също така много критичен. Нито едно от десетки мафиотски убийства след 2001 не беше разкрито, нито беше осъден някой високопоставен служител. Отвличането на президента на водещ футболен клуб и след това на съпругата му през последните два месеца осветлиха беззаконието в България и безпомощността на властите.

Представители на ЕС казват с леден тон, че най-видимият отговор на българските власти на ужасяващия имидж на страната, е бил наемането на скъпа международна компания за PR, вместо да се опитат да променят нещата у дома.

Българското правителство уволни една от най-противоречивите фигури през април: вътрешния министър Румен Петков, за когото се знае, че е имал срещи с босове на организираната престъпност /той настоява, че се е опитвал да спре поръчкови убийства/. Въпреки, че формално не е на поста, той продължава да отговаря за финансирането на партията си и е важна фигура в управляващата коалиция. България създаде също така нова агенция за национална сигурност, чийто екип е одобряван от ЕС, за да се бори със случаите на корупция на високо равнище в държавната администрация. Но ЕС я критикува за липсата на отчетност.

Комисията ще публикува в сряда и доклад за съседката на България - Румъния. Тя се приъседини към ЕС по същото време и също така беше критикувана за липсата на борба с корупцията по високите етажи на властта. ЕС се очаква да бъде силно критичен, но вероятно няма да предложи специфични мерки, като тези срещу България.

Никой в България не може да твърди, че е изненадан. Преди присъединяването на страната към ЕС, нейният тотален провал в борбата с корупцията по високите тажи на властта предизвикваше постоянни предупреждения. След като стана член, тези усилия станаха още по-колебливи. Комисията вече повтори няколко пъти, че ако нещата не се подобрят, ще съкрати парите - до 11 млрд евро в бюджетния период 2007-2013, които са необходими за модернизиране на разпадащата се инфраструктура от комунистическо време и подобряване на обществените услуги. Комисията ще оттегли акредитацията на две агенции за плащания, едната във финансовото министерство и другата в министерството за регионално развитие, които работят с пари на ФАР. Той е най-простата стъпка в бюрократично и правно отношение. Но тя може да не е последната.

Освен оттеглянето на още средства, ЕС може да забави приемането на България в Шенгенската зона за свободно пътуване, планирано за 2011-12. Най-силното й оръжие е предпазна клауза, според която решенията на българския съд няма да бъдат признавани автоматично в другите страни-членки. За сега това остава като резерва.






Гласувай:
0



1. анонимен - Зависи от източника
18.07.2008 16:11
Предполага, че източник за този постин е Ройтерс...Този източник бе опроверган от представителите на ЕК, така че същинското съдържание на доклада предстои да се види. http://www.imoti.net/nd/news/news.php?id=4226
цитирай
2. lyudmilstefanov - На мен ми въздейства много стъписващо
18.07.2008 19:07
всичко това. Давам си сметка, че като говорим за 700-800 милиона евро, става дума за 100 евро на човек. И то при положение, че за 70% от българските семейства е невъзможно да извадят на момента кеш по 100 евро на член от семейството.
Този унищожителен финансов удар, който се задава, може да бъде отложен, омекотен и евентуално избегнат, единствено от падане на правителството.
Пуснах два-три отчаяни постинга по темата.
цитирай
3. blues - не се отчайвай, людмиле
28.07.2008 12:06
и да се отчайваме, и да не се отчайваме, полза никаква! единствения начин е да им покажем, че не сме съгласни с политиката, която водят, е да пишем, говорим и пре-предаваме информация. защото това е нашия глас, на гражданите! и още нещо - гражданско общество Не е "дали някакви пари от Европата да развиваме гражданското общество", а - самите граждани да определяме политиките и да контролираме! ако не ме лъже паметта това е Демокрацията, с главно Д, останалото са някакви финтифлюшки и разтягания на локуми на "политолозите". тия " ...лози" са ми най-любимите. като еманацията им е "всичко-лог", което пък твърде лесно преминава в "нищо-лог".
така че - тука сме и ви гледаме под лупа - и политици, и партийци от всички разцветки, и съдии, и прокурори, и полицаи. всички сте под светлината на прожекторите, а ние не просто не прощаваме на демагози, крадци и лъжци!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: blues
Категория: Политика
Прочетен: 1128870
Постинги: 141
Коментари: 589
Гласове: 647
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031