Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2012 20:00 - ПОЛИТИКА ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА И УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ
Автор: blues Категория: Политика   
Прочетен: 85337 Коментари: 14 Гласове:
0



  ПОЛИТИКА ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА И УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ

 

 Устойчивото развитие на XXI век се гради на три основни компонента – природа, общество и нови технологии. В условията на икономическа криза и все по-бързо осъществяващи се изменения в климата възникват въпроси за бъдещото  развитие и преодоляване на проблемите.

В продължение на много години и по-специално на Съвета в Гьотеборг през 2001 г. лидерите на ЕС признават, че околната среда не е изолиран въпрос, който се ограничава до националните граници. Решенията, взети в други области, от транспорта и земеделието до разширяването и международната търговия и развитие, оказват благотворно или неблаготворно влияние върху нея. За да подобрим качеството на живота за бъдещите поколения всички политики и дейности на Съюза трябва да вземат предвид околната среда. Това се нарича "устойчиво развитие": намирането на баланс между опазването на околната среда, икономическия прогрес и социалното развитие. Ролята на ЕС е да поддържа и координира усилията на страните-членки и да проверява дали правителствата спазват ангажиментите, които са поели. ЕС като такъв е основният източник на законодателство в областта на околната среда. Съвременната екологична политика обхваща седем ключови области: замърсяване на въздуха, рециклиране на отпадъци, управление на ресурси, защита на почвите, градска екология, разумна употреба на пестициди и морска екология.

Необходимо е да се консумират по - малко естествени ресурси и да се намерят начини за по-добрата им употреба. Животът в здравословна околна среда е право на всеки гражданин, също толкова важен за качеството на човешкия живот, колкото и приемливото равнище на материални и социални ресурси. Устойчивото развитие и съобразяването с околната среда не са несъвместими с икономическите цели и заетостта. Чистите технологии, които също така спестяват енергия, вече съществуват в няколко сфери на промишлената активност. Много нови работни места са създадени в различни области, свързани с опазването на околната среда. Бедността и разрушаването на околната среда са често пъти свързани. Най - често най-бедните народи на планетата са тези, които страдат най-много от мащабните поражения на околната среда. Следователно околната среда в по - малко развитите страни трябва да бъде също грижа на ЕС.

Стратегията на Европейския съюз за устойчиво развитие представлява рамката за дългосрочното виждане за устойчивост, според което икономическият растеж, социалното сближаване и опазването на околната среда вървят заедно, подкрепяйки се взаимно.

През последните години Европейският съюз включи целта за устойчиво развитие в широк набор от политики. По-специално, той оглави в международен план борбата срещу изменението на климата и пое ангажимента да насърчава създаването на икономика с ниски въглеродни емисии, която се основава на знанието и използв ресурсите ефективно. Същевременно, въпреки големия брой важни развития на политиката продължава да се наблюдава тенденция на неустойчивост в редица области.

Търсенето на природни ресурси нараства бързо и надхвърля това, което земята може да

понесе в дългосрочен план Биологичното разнообразие намалява в световен мащаб, а важни екосистеми са подложени на все по-голям натиск. Потреблението на енергия в транспортния сектор продължава да се увеличава. Бедността продължава да бъде световно явление; необходимо е да се положат големи усилия, за да бъдат постигнати

Целите на хилядолетието за развитие.

Настоящата икономическа и финансова криза показа, че устойчивото развитие е от основно значение и за финансовите ни системи и икономиката като цяло. Кризата засяга всички сектори на икономиката, домакинствата, стопанската дейност и работните места. По последни данни ситуацията на пазарите на труда в ЕС продължава да се влошава вследствие на кризата. Безработицата нараства, броят на свободните постове намалява, а дружествата в редица сектори продължават да обявяват значителни съкращения на работни места. Най-уязвимите работници са и най-засегнатите.

 

През последните години ЕС показа категоричния си ангажимент да постигне устойчиво развитие и успешно включи това измерение в много свои политики. Политиката за изменение на климата и енергийната политика на ЕС са доказателство за отражението, което стратегията за устойчиво развитие оказва върху политическата програма. ЕС започна да включва устойчивото развитие и в много други политики.

Програмата на ЕС за по-добро регулиране допринесе за включването на цели на политиката и за подобряването на рентабилността на решенията за политики. Това бе постигнато посредством опростяване на законодателството на ЕС и намаляване на административната тежест. Също така специално трябва да се подчертае ролята на оценката на въздействието. Системата на Комисията за оценка на въздействието допринася за устойчивото развитие, като оценява потенциалното въздействие на ново законодателство или предложения за политики в икономическата и социалната сфера и в сферата на околната среда посредством интегриран подход.

 

В обновената социална програма на Комисията бе представен интегриран и холистичен подход, както и няколко стратегически инициативи в различни области на политиката.

В обновената социална програма бе изтъкната важността, която Комисията придава на устойчивото развитие на нашите общества, и бе обявено, че ще бъдат изготвени цели за благосъстояние „отвъд БВП“.

Насоките за заетостта са част от Европейската стратегия за заетост и предоставят рамка за разработването и осъществяването на мерки, които са в съответствие с целите на стратегията за устойчиво развитие. Например чрез структурните фондове ЕС подкрепя държавите-членки в усилията им да насърчат създаването на икономика с ниски въглеродни емисии, която използва ресурсите ефективно. По-нататъшното изграждане на икономика с ниски въглеродни емисии също ще бъде от основно значение за възстановяването на ЕС.

Корпоративната социална отговорност (КСО) дава възможност на предприятията да съчетават икономически, социални и екологични цели. По-голяма ангажираност на европейските предприятия с КСО ще доведе до нарастване на капацитета на Европа за устойчиво развитие. Комисията и много държави-членки на ЕС увеличиха усилията си за насърчаване на възприемането на идеята за КСО, като акцентът се поставя върху диалога между заинтересованите лица.

ЕС отбеляза също така напредък при включването на стратегията за устойчиво развитие във външната си политика, например посредством оценки на въздействието относно устойчивото развитие, извършвани при подготвянето на споразуменията за свободна търговия и работата по изменението на климата.

Изменение на климата и чиста енергия

През последните години ЕС е начело на борбата с изменението на климата. През декември 2008 г. законодателният орган на ЕС прие пакет по въпросите на климата и енергията, в който се поставят амбициозни цели за ЕС. ЕС едностранно пое ангажимента да намали до 2020 г. общите си емисии с 20 % спрямо нивата от 1990 г. Освен това той сам си постави за цел да увеличи с 20 % дела на енергия от възобновяеми източници в общото енергийно потребление до 2020 г. Като част от пакета бе изменена директивата за системата на ЕС за търговия с емисии  и бяха приети директива за улавянето и съхраняването на въглероден диоксид  и директива за енергията от възобновяеми източници. Пакетът за енергийна ефективност засилва основното законодателство за енергийна ефективност на сградите  и енергоемките продукти.

В Бялата книга относно адаптиране спрямо изменението на климата  се установява рамка за намаляване на уязвимостта на ЕС по отношение на последиците от изменението на климата, като акцентът се поставя върху включването на адаптирането в основните области на политика на ЕС и в съответните мерки на политиката, създава се база от знания и се активизира международното сътрудничество.


Устойчив транспорт

Въпреки че растежът на БВП надхвърля увеличаването на енергийното потребление в транспортния сектор, енергийното потребление и емисиите парникови газове от транспортните средства продължават да растат. При транспорта на пътници са налице признаци на разграничаване на транспортния обем от икономическия растеж, но транспортът на товари се увеличава по-бързо от БВП. Шумовото замърсяване и замърсяването на въздуха, причинени от транспорта, продължават да бъдат важни въпроси в целия ЕС и имат сериозни последици за здравето.

В рамките на пакета по въпросите на климата и енергията  ЕС се ангажира до 2020 г. да си набавя 10 % от горивото, което използва в транспортния сектор, от възобновяеми източници на енергия (включително биогорива, електроенергия от възобновяеми източници и водород). Тази цел е придружена от задължителни критерии заустойчивост за биогоривата, включени в директивата за енергия от възобновяеми източници  и директивата за качество на горивото.

Устойчиво потребление и производство

Промените в устойчивото потребление и производство представляват доста разнородна картина, като известен напредък бе постигнат при премахването на връзката между влошаването на състоянието на околната среда и използването на природните ресурси, от една страна, и икономическия растеж, от друга страна. При моделите на потребление обаче, особено по отношение на енергийното потребление, се наблюдава отчетливо неблагоприятно развитие, докато при моделите на производство се отчитат положителни признаци.

 

 

Опазване и управление на природните ресурси

 

 

 

 

Въпреки положителните развития в състоянието и използването на водата и въздуха човешката дейност продължава да застрашава биологичното разнообразие и площите необработваема земя.

Световното търсене на природни ресурси расте бързо и ще продължи да се увеличава вследствие на нарастването на населението, което до 2050 г. се очаква да достигне 9 млрд. души. С оглед на екологичните последици се смята, че това ще бъде с 30 % повече, отколкото планетата може да поеме в дългосрочен план.

Биологичното разнообразие намалява в световен мащаб и няма признаци за обрат, нито за забавяне на тази тенденция. Малко вероятно е ЕС да изпълни целта си за 2010 г. за спиране на унищожаването на биологичното разнообразие. Запасите от риба в Европаса обект на прекален улов от десетилетия насам. Изчислено е, че годишната загуба на услуги, предлагани от екосистемите, се равнява на 50 млрд. EUR и че до 2050 г. натрупаните загуби по отношение на благосъстоянието ще се равняват на 7 % от БВП44.

В сравнение с предишни години горските екосистеми в ЕС са стабилни, но все повече са изложени на предизвикателства, като бури, пожари, вредители и други неблагоприятни последици от изменението на климата. Качеството на почвите продължава да се влошава вследствие на изменението на климата. Като цяло, екосистемните услуги са важни в този контекст, тъй като те допринасят за смекчаването на екстремни метеорологични явления, за намаляването на отражението на времето и за запазване на биологичното разнообразие.

 Държавите-членки предприеха специални действия за защита на биологичното разнообразие посредством прилагането на директивите за птиците и за местообитанията. Все още обаче се очаква да завърши изграждането на мрежа Натура2000, както и да се въведе подходящо управление във връзка с видовете и местообитанията.

 

Обществено здраве

 

 

 

 

Цялостното развитие на здравния сектор в ЕС е доста смесено. Броят години, през които се очаква европейците да бъдат в добро здраве, се увеличава бавно, но непрекъснато. Подобряването на здравословното състояние е видно от намаляването на процента на смъртни случаи вследствие на хронични заболявания и самоубийства.

Сериозните злополуки на работното място също са по-малко. Хората обаче са изложени в по-голяма степен на замърсяването на въздуха и на производството на токсични химикали, а и възникват нови предизвикателства.

 С приемането на Стратегията на ЕС за здравеопазването  през октомври 2007 г. бе възприет холистичен подход за постигането на напредък и устойчивост в живота на гражданите на ЕС.


Социално приобщаване, демография и миграция

 

 

 

 

Броят на домакинствата на безработни, неравенството по отношение на доходите и дългосрочната безработица намаляха, но броят на работещите бедни и общият риск от бедност не са се променили. Целта за осигуряване на работа на поне половината от работниците в напреднала възраст до 2010 г. по всяка вероятност ще бъде постигната, но целта до 2010 г. средната възраст на пенсиониране да се увеличи на 65 години няма да бъде постигната. Демографските тенденции показват, че до 2013 г. населението в трудоспособна възраст в ЕС-27 ще започне да намалява59, а до 2050 г. ще спадне с около 39 милиона (12 %) в сравнение с 2008 г.

Напредъкът в политически план включва Препоръката относно активното приобщаване на лицата, изключени от пазара на труда, която Комисията изготви през октомври 2008 г. Реформите на държавите-членки в областта на социалното приобщаване и социалната закрила се насърчават в рамките на отворения метод на координация. Чрез структурните фондове на ЕС се подкрепят усилията на държавите-членки за премахване на бедността и социалното изключване. За постигането на тази цел са  заделени 10 млрд. EUR за периода 2007—2013 г.

Образование и обучение

 

 

 

 

Широкото разпространение на ниско равнище на образование намаля при всички възрастови групи. Увеличаването на лицата, участващи в дейности за учене през целия живот, и намаляването на броя на преждевременно напусналите училище обаче не стават достатъчно бързо, за да бъдат изпълнени специфичните цели.

Образованието и обучението изграждат важната основа за устойчиво развитие. Комисията насърчава държавите-членки в усилията им да разработят по-стратегически подходи за споделяне на знания и добри практики в опит да се стимулира образованието за устойчиво развитие. В съставено от Комисията описание на иновативни практики в държавите-членки и държавите от ЕИП се подчертава значението на образованието за устойчиво развитие.

Научноизследователска и развойна дейност

 

 

 

 

По данни на Евростат делът на брутните вътрешни разходи за научни изследвания и развитие в БВП е намалял от 1,85 % на 1,83 % за периода 2000—2007 г. Следователно този показател сочи, че ЕС се отдалечава от целта си от 3 %, която трябва да бъде постигната до 2010 г.

Една от основните цели на Седмата рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие за периода 2007—2013 г. е да допринесе за устойчивото развитие. През 2007 и 2008 г. около 44 % от общия бюджет, предназначен за съвместни научни изследвания, бяха предоставени за проекти, свързани с устойчивото развитие.

Две от съвместните технологични инициативи, създадени в рамките на Седмата рамкова програма — „Чисто небе“ и „Водородни и горивни клетки“ — също са свързани с устойчивостта. Участието на ЕС е на обща стойност 1,3 млрд. EUR. Освен това в Европейския план за икономическо възстановяване Комисията предложи три мащабни публично-частни партньорства по три ключови въпроса, свързани с устойчивостта: „зелени автомобили“, „енергийно ефективни сгради“ и „фабрики на бъдещето“. Комисията се стреми да привлече цялото Европейско изследователско пространство към изпълнението на целите на устойчивото развитие.

Предизвикателството, което предстои, е да доразвием обещаващите първи стъпки и да засилим приноса на научните изследвания към устойчивото развитие.

 

Стратегията на ЕС за устойчиво развитие (СУР) очертава пътна карта за прилагане на устойчивото развитие в Европейския съюз и включва икономически, социални, екологични и финансови аспекти, както и последователност на политиките и управлението на ЕС на всички равнища, включително овладяването на глобализацията (търговия за устойчиво развитие); борба с бедността и насърчаване на социалното развитие (намаляване на крайната бедност по света до 2015 г. — т.е. на хората, които живеят с едно евро на ден или по-малко); устойчиво управление на природните и екологичните ресурси (обръщане на тенденцията за загуба на екологични ресурси до 2015 г., както и разработване на междинни цели по отношение на водите, земята и почвата, енергетиката и биоразнообразието); по-добро управление на всички равнища (което означава увеличаване на участието на гражданското общество и легитимност, последователност и ефективност на глобалното икономическо, социално и екологично развитие); и финансиране на устойчивото развитие.

 

 

 

 

 

Използвани източници

http://www.europe.bg/htmls/page.php?id=5997&category=193 Портал Европа     ПОЛИТИКА В ОБЛАСТТА НА ОКОЛНАТА СРЕДА

 

 

 

 

 

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2009:0400:FIN:BG:PDF

СЪОБЩЕНИЕ НА КОМИСИЯТА ДО ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ, СЪВЕТА,

ЕВРОПЕЙСКИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ И СОЦИАЛЕН КОМИТЕТ И КОМИТЕТА

НА РЕГИОНИТЕ

Включване на устойчивото развитие в политиките на ЕС:

Преглед на стратегията на Европейския съюз за устойчиво развитие за 2009 г.

 




Гласувай:
0



1. анонимен - купить кожаную мужскую сумку
17.10.2012 09:23
Уважаемые господа!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://totbar.kz/user/tallebyaccunc/>магазин бижутерия сваровски </a> блузки женские <a href=http://club-rally.kz/user/thulttary/>пальто 2012 весна купить </a> распродажа зимних пальто <a href=http://tg-project.ru/user/Jedevitep/>мужской интернет-магазин одежды </a> молодежная одежда 2012 ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://erste-kamagra100mg.webstarts.com/>Online shop Kamagra low cost </a> - Kamagra fast online Kamagra prescriptions Kamagra viagra Oral Jelly : Kamagra Oral Jelly 100mg discounts : <a href=http://buy-kamagra.blog.hr/>Kamagra mixed with cannabis </a> - Canada pharmacy Kamagra
цитирай
2. анонимен - сумки бренд купить
17.10.2012 18:30
Доброго времени суток!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://i-fresh.net/user/erycleweawn/>платья оптом одесса </a> балетки купить <a href=http://www.ra-selena.ru/user/actipskinecip/>платья стильные фото </a> модная одежда лета <a href=http://clegaloc.narod2.ru/>купить рюкзак на колесиках </a> интернет магазин брендовой одежды ... Успехов Вам!
.:::.
<a href=http://kamagra-wirkungsvolles.webstarts.com/>Kamagra 100mg </a> - Kamagra direct 4 u Kamagra advice Online pharmacy Kamagra delivered overnight : cora Kamagra : <a href=http://kamagra-uk.blog.hr/>Kamagra bulgaria </a> - Cheap Kamagra in UK
цитирай
3. анонимен - толкование снов платье
18.10.2012 06:38
Доброго времени суток!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://gamesofgirls.ru/user/Rimasmarant/>рубашки женские </a> женские кожаные сумки <a href=http://www.ivanpylypec.com/user/smadefamb/>купить бриджи капри </a> интернет магазин одежды для молодёжи <a href=http://upnasledov.narod2.ru/>размеры одежды таблица украина </a> интернет магазин одежды и обуви ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://kamagra-oral-jelly.blog.hr/>Super Kamagra low </a> - tablets Buy Cheap Kamagra : Kamagra re supplier UK : <a href=http://kamagra100.blog.hr/>Cheap Kamagra Order overnight shipping </a> - online Kamagra without a prescription
цитирай
4. анонимен - как быстро пошить платье
19.10.2012 08:56
Привет Всем!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://snowholics.com/member.php?action=profile&uid=51650>где купить сумку женскую </a> кофта мужская <a href=http://grani-uspeha.ru/user/Impucoume/>фильм платье королевой </a> обувь одежда мужская интернет магазин <a href=http://dejavu.ua/>заказать каталог одежды </a> мужские кофты ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://kamagra-now.blog.hr/>shop for shop for Kamagra UK </a> - Cheap Kamagra next day pregnancy : prescription drugs Kamagra : <a href=http://buy-no-prescription-kamagra.blog.hr/>Kamagra international pharmacy </a> - get Kamagra Online in Canada
цитирай
5. анонимен - магазин платьев в киеве
19.10.2012 17:56
Как дела?Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://kafe-salvador-dali.com/user/TypePreerne/>мужская одежда через интернет </a> молодежные платья <a href=http://nevakomplekt.ru/user/floorsRoubs/>бисероплетение бижутерия </a> купить изотермическую сумку <a href=http://dejavu.ua/>купить рюкзак школьный herlitz </a> детская одежда оптом ... Успехов Вам!
.:::.
<a href=http://discounted-kamagra.blog.hr/>shop kaufen Kamagra Oral </a> - Cheap Generic Kamagra Oral Jelly cialis : Kamagra Viagra UK : <a href=http://kamagra100.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly suppliers online sildenafil </a> - is Kamagra worth it
цитирай
6. анонимен - где купить сумку форум
20.10.2012 02:39
Как дела?У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://members.multimania.co.uk/ipoffice/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=2735>купить аксессуары онлайн </a> зимние куртки <a href=http://smart-n8.ru/user/abighippilm/>платье леди гага </a> схема платья для девочки <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>элит бижутерия </a> галифе мужские ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://kamagra-online.blog.hr/>Online shop Kamagra credit card </a> - Generic Kamagra India online : Kamagra viagra Generica : <a href=http://kamagra-wirkungsvolles.webstarts.com/>te koop echte Kamagra </a> - Online Ordering Kamagra without prescription Kamagra postal order Kamagra Oral Jelly Order pharmacy
цитирай
7. анонимен - платье с украинской вышивкой
20.10.2012 16:49
Доброго времени суток!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://ely-paly.ru/user/wralseawaitly/>картинки платья на выпускной </a> интернет магазин аксессуаров украина <a href=http://www.yaroslavgloushakov.com/user/Howweernopzep/>распродажа одежды в днепропетровске </a> белые летние платья купить <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>бесплатно фильм белое платье </a> мужские пижамы ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://buy-no-prescription-kamagra.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly 100mg list </a> - UK Online Kamagra Jelly : viagra Kamagra UK erectalis : <a href=http://online-kamagra.blog.hr/>Oral Jelly suppliers australia Kamagra tablets </a> - Cheap Generic Oral Jelly Buy Kamagra
цитирай
8. анонимен - купить свадебное платье бу
21.10.2012 01:39
Доброго времени суток!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://kreativ4ik.ru/user/dumbesiaerume/>купить стильное пальто </a> футболки женские <a href=http://elegalocez.narod2.ru/>магазин zara каталог одежды </a> одежда для толстых интернет магазин <a href=http://keylive.ru/user/GoryGearo/>одежда модная в этом сезоне </a> купить женский ремень ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://100mg-kamagra.blog.hr/>online drug stores Kamagra meds online </a> - Kamagra Oral Jelly 100mg online difficulty in swallowing : online pharmacy Cheap Kamagra cash delivery : <a href=http://100mg-kamagra.blog.hr/>Cheap Kamagra Generic viagra Buy </a> - viagra Kamagra usa
цитирай
9. анонимен - reverse phone lookup
28.10.2012 04:46
aaeidfbqpdko, reverse cell lookup phone cell <a href="http://101reversephonelookup.com/">reverse phone lookup</a>, zlcnzxqjcpbj [url=http://101reversephonelookup.com/]reverse phone lookup[/url], zpxkifx
цитирай
10. анонимен - коктейльное платье киев купить
31.10.2012 00:24
Доброго времени суток!Хотите купить одежду не выходя из дому? Тогда читайте новость - <a href=http://minecraft_server.tw1.ru/user/TomProomaFeen/>детские куртки распродажа </a> заколка для волос <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#костюмы-защитные-купить»>костюмы защитные купить</a> названия магазинов бижутерии <a href=http://www.dhdlvanlangi.edu.vn/member.php?u=129951>женское полупальто </a> свитер ... Хороших Вам покупок!
.:::.
Discount for Christmas <a href=http://kamagra-express-shipping.blog.hr/>discounted Kamagra </a> - search kamagra : Cheap Kamagra paypal UK : Discount for re 5 7 % <a href=http://kamagra-oral.blog.hr/>who sells Kamagra st </a> - Buying Kamagra without prescription Online pharmacy
цитирай
11. анонимен - модная женская одежда интернет магазин
01.11.2012 10:55
Привет Всем!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://yabluko.net/user/Trirwettizele/>модные дизайнеры одежды </a> сумки молодежные интернет магазин <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#лемминг-детская-одежда-интернет-магазин»>лемминг детская одежда интернет магазин</a> белые платья короткие купить <a href=http://www.wetoday.ru/user/haissitly/>одежда для полных купить </a> интернет магазин платья ... Успехов Вам!
.:::.
Discount for Christmas <a href=http://super-kamagra.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly order hard erection </a> - Cheap Kamagra zenegra Generic levitra : purchase kamagra in u s a : Discount for re 5 7 % <a href=http://now-online-kamagra.blog.hr/>Kamagra wirkung </a> - Kamagra Oral Jelly 100mg amazon
цитирай
12. анонимен - производство бижутерии
03.11.2012 03:29
Привет Всем!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://donbass-racing.com.ua/index.php?subaction=userinfo&user=twinuiptura>купить женскую обувь 43 размера </a> купить куртку мужскую <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>распродажа последние </a> одежда луи витон интернет магазин <a href=http://kr-osvita.gov.ua/user/CLOLAMUTT/>куртка мужская </a> шарфы мужские ... Успехов Вам!
.:::.
Discount for Christmas <a href=http://erste-kamagra100mg.webstarts.com/>Kamagra shop preisvergleich </a> - Kamagra Oral Jelly Europe pineapple orange : no prescription kamagra oral jelly usa : Discount for re 5 7 % <a href=http://kamagra-now.blog.hr/>kamagra soft </a> - Buy Kamagra in london
цитирай
13. анонимен - интернет магазин женской одежды германия
03.11.2012 14:32
Привет!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://gamezzz.com.ua/user/Kiffintique/>купить сумку женскую </a> платье фото <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>интернет магазин одежды shop </a> дешевая бижутерия оптом <a href=http://k-451.ru/user/Mumbfuexume/>купить хороший костюм </a> короткие юбки ... Удачи Всем!
.:::.
Discount for Christmas <a href=http://lowest-kamagra-prices.blog.hr/>kamagra users feedback </a> - Oral Jelly 100mg australia Cheapest Kamagra : Kamagra 100mg tadalafil : Discount for re 5 7 % <a href=http://kamagra-prices.blog.hr/>Kamagra stories </a> - Kamagra st lemon flavour
цитирай
14. анонимен - кожаная бижутерия
04.11.2012 17:00
Привет!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://graniterra.ru/user/Belibetab/>дешево распродажа </a> купить бижутерию оптом <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#интернет-магазин-примерка-одежды»>интернет магазин примерка одежды</a> шубы распродажа <a href=http://alyonayarushina.ru/user/gokarrisa/>купить сумку burberry </a> интернет магазин купальников ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
Discount for Christmas <a href=http://super-kamagra.blog.hr/>ajanta pharma kamagra </a> - Kamagra erection : kamagra quick : Discount for re 5 7 % <a href=http://info-kamagra.com/>kamagra paypal online </a> - Kamagra Oral Jelly review usa difficulty in swallowing
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: blues
Категория: Политика
Прочетен: 1128862
Постинги: 141
Коментари: 589
Гласове: 647
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031