Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2011 13:38 - Ами сега?
Автор: blues Категория: Политика   
Прочетен: 1305 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.03.2011 13:39


Ами сега?

Eдвин Сугарев

http://www.svobodata.com/page.php?pid=5262&rid=154

Европейският съюз настоява за "най-високите стандарти за ядрена безопасност", заяви председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой след срещата на лидерите на ЕС. Всички те – единодушно – са се съгласили да бъдат проведени подробни тестове за безопасността и риска в техните атомни централи.

Мярката е договорена след естествения извод, че ЕС трябва да си извлече поука от събитията в Япония. Германският канцлер Ангела Меркел е подчертала, че няма как ЕС просто да продължи напред, като че ли нищо не се е случило. В някакъв смисъл дори – въпреки личното й пристрастие към ядрената енергетика – тъкмо нейната държава е пионер в прилагането на нови критерии за сигурност – още преди тази среща германското правителство временно затвори седемте най-стари АЕЦ в Германия. Нейният пример очевидно ще бъде последван от “най-ядрената” държава в ЕС – Франция. Френският президент Никола Саркози недвусмислено обеща, че ще затвори атомните електроцентрали във Франция, които не издържат тестовете за устойчивост.

Нещо повече: председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу изрично подчерта, че че ядрената безопасност ще бъдат основния приоритет и във външната политика на съюза – пред неговите международните партньори. По тази причина той ще настоява стрес тестове да бъдат проведени и в съседните на ЕС страни, като Русия и Украйна. Аргументира се с думите: “Уважаваме суверенните права на нашите съседи, но ядрената енергетика не се събира в националните граници”.

Европейските лидери не отминаха и въпроса кой и как ще провежда стрес тестовете. Херман ван Ромпой обеща, че методиката на тестовете за безопасност на АЕЦ ще бъде представена на Еврокомисията и на Европейския съвет до края на годината. Взето е решение те да бъдат провеждени от независими национални организации, като  резултатите ще бъдат представени на Еврокомисията и ще бъдат публикувани.

Дори само това обстоятелство няма как да не хвърли в тъча ядреното лоби в България и неговите политически покровители. АЕЦ “Козлодуй” беше предприела тактиката на избързване – като обяви, че сама ще проведе стрес теста си и след това ще предостави методиката му на ЕС, та да се поучат евроекспертите от нашия челен опит. Искането тези тестове да се проведат по предварително одобрена методика – и особено искането да бъдат проведени от независими национални организации – което означава – под граждански контрол, разбива на пух и прах плановете ядрената ни енергетика да мине метър и между капките.

Нещо по-лошо – благодарение на далавераджийската стръв, с която подмолно и наполно незаконно беше допуснато АЕЦ “Козлодуй” да работи с рециклирано руско ядрено гориво, което не е предвидено при проектирането и експлоатацията на централата, е напълно възможно при тези тестове централата да се окаже извън играта. Нейните шефове, а и самият Бойко Борисов вече излъгаха, че това била “най-проверяваната централа в ЕС” – и говореха за 25-30 проверки. Проверките се оказаха само пет – и към тях със сигурност не спада проверка на горивото, с което работи (или е работила) централата. Това може да се окаже фатално – тъй като именно за да бъде прикрит този факт, АЕЦ “Козлодуй” няма Техническа обосновка за безопасността, което е нещо като сертефикат за годност, необходим за работата на всяка ядрена централа в света. Ето какво посочва ядрения физик Георги Котев, който от години се бори с тази порочна практика – включително и чрез гладна стачка в Брюксел, пред централата на ЕС:

“За да се назове съответната скала и степен на сеизмична устойчивост трябва всеки, който го прави, да се позове на конкретен официален документ, където това е посочено. Този документ се нарича Техническа обосновка на безопасноста (ТОБ) и се явява нещо като паспорт за всяка една АЕЦ по света. Да, но нашите бараби не смеят да се позоват на него,  защото той не съществува!!!!!! Да, АЕЦ „Козлодуй“ не разполага с ТОБ, в който документ следва да бъдат описани и характеристиките на използваното ядрено гориво. Но понеже, защото, обаче те си правят експеримент с рециклирано гориво, поради тази причина и няма как да имат редовен и легален ТОБ, т.е. паспорт.”

Има и още един въпрос, който няма как да не си зададем. Решението на ЕС за въвеждане на нови критерии за сигурност в ядрената енергетика е взето с участието на лидерите на всички европейски страни. От българска страна е присъствал – и следователно потвърдил това решение – българският премиер Бойко Борисов.

Той обяснил ли е на своите лидери – че точно по това време, в разгара на ядрената криза в Япония, той е взел еднолично решение България да строи нова ядрена централа – чиято площадка е разположена в сеизмично опасен район, която няма икономическа обосновка и която нито една европейска финансова институция не иска да финансира,  чиито строители имат в историята си един много сериозен сертификат за качество – като строители на централата в Чернобил?

Обяснил ли е мотивите си този проект да бъде реализиран “колкото и да струва” –  въпреки че сме най-бедната страна в Евросъюза, въпреки че този проект поставя страната ни в пълна енергийна зависимост от Русия – и въпреки че се намира в разрез с европейската енергийна стратегия, която изисква европейските страни да диверсифицират своите енергийни източници и да гарантират своята евергийна независимост?

Обяснил ли е и на своите партньори от ЕНП, че в момента неговата енергийна политика се намира в пълен унисон с тази на политическите му противници – и разрешава в тяхна полза – и в полза на Владимир Путин – основният не само политически, но и икономически проблем на българската външна политика?

Нищо не е обяснил, разбира се. Трае си и се надява, че европейските лидери също страдат от амнезия – както и този нещастен народ, който имаше неблагополучието да го избере за “лидер”. Вярва, че ядрената криза ще отшуми, ще се забрави – и ще свари тихомълком да “насади” още едни реактори край Дунава – за радост на българските комунисти, руските им товарищи и Владимир Путин.

Само че – уви – дори и тези сметки май ще излязат криви. Ядрената криза в Япония само изглежда приключила, но всъщност не е. Тъкмо в дена след срещата на европейските лидери се оказа, че корпусът на трети реактор в АЕЦ "Фукушима-1" може да е повреден, и че най-вероятно това е причината за високото равнище на радиация в централата.

Работите по ремонт на енергоблоковете бяха преустановени, а работниците – евакуирани, след като бе установено, че радиацията е достигнала нива, заплашващи непосредствено живота им. Установи се, че в четвъртък трима от служителите, които работят в централата, са били изложени на висока радиация – 173-180 милисиверта. Двама са били хоспитализирани с изгаряния на краката в резултат на директно облъчване с бета-лъчи. Японските медии цитираха източник от TEPCO, компанията – оператор на ядрената централа, според който това е показателно, че корпусът на реактора е повреден и от него изтичат радиоактивни материали.

Ако това предположение се окаже вярно, ни очаква нова и по-тежка ядрена криза. Очаква ни – накратко казано – нещо като втори Чернобил. А такива неща не се забравят лесно – и никой не би допуснал някой оттук нататък да си прави експерименти на гърба на европейската сигурност. Дори и този някой да се казва Бойко Борисов.

 



Тагове:   АЕЦ Белене,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: blues
Категория: Политика
Прочетен: 1134265
Постинги: 141
Коментари: 589
Гласове: 647
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930