Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2011 17:20 - Ребека Хармс: Чудя се как ЕК разреши АЕЦ „Белене”
Автор: blues Категория: Политика   
Прочетен: 1333 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.03.2011 18:43


Ребека Хармс: Чудя се как ЕК разреши АЕЦ „Белене”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=684476
Групата на зелените в Европейския парламент изрази мнение, че положителната европейска оценка за АЕЦ „Белене” може да бъде променена, а всички ядрени централи в Европа, построени преди 1980 г., трябва да бъдат спрени. На пресконференция в Европейския парламент в Брюксел зелените изразиха загриженост от случващото се в Япония. Съпредседателят на групата Ребека Хармс обясни пред Дарик защо иска преразглеждане на решението за АЕЦ „Белене”:

Г-жо Хармс, защо искате Европейската комисия да преразгледа становището си за АЕЦ „Белене”?

Защото след като говорих с експерти от Москва и Германия, още в миналото, се обявих срещу строежа на „Белене”, защото централата е разположена в сеизмичен район. Там има сеизмологични проблеми, това е доказано и през последните години в съседния град са имали лош опит с това. Така и не разбрах как Европейската комисия даде положително становище за проекта „Белене”?

Защо не обръщате такова внимание на старите централи, да кажем във Франция?

Ние поискахме затварянето и на други АЕЦ, колкото е възможно по-скоро. Поискахме затварянето на атомни централи, построени преди 1980-а. Това означава затварянето на всички стари реактори в европейските държави. Поискахме затваряне на всички ядрени централи, намиращи се в сеизмични райони. Това е необходимо, във Франция, например, както и в Германия и Испания. Това не е проблем само в източноевропейските държави. Освен това заявихме, че реактори, които са показали в течение на времето проблеми, трябва да бъдат затворени.

Какво е процедурата от тук нататък? Какво следва с вашето предложение?

Ще финализирам, ще подобря в подробностите моя списък с приоритети за организиране процеса на спиране на централи в Европейския съюз, въз основа на риска, който представляват. Ще представя този списък на еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер. Приемам поканата му да участват в съставянето на стрес-тестовете. Ще се опитаме да помогнем на националните зелени партии и неправителствени организации да подобрят кампаниите си срещу високорисковите технологии в ядрените технологии.

Наистина ли вярвате, че Европа ще приеме да затвори толкова много стари централи?

Погледнете Германия! Тя затваря сега седем реактора за неопределено време, н знаем колко време ще продължи това. За Франция ограничението да са построени преди 1980 г. означава, че от мрежата трябва да бъдат изключени пет централи, така че това е изпълнимо. Имаме повече електричество, отколкото имаме нужда. Повечето страни от Европейския съюз изнасят електричество.

След колко време ще бъдат затворени тези централи? Година, две, три?

Все още не сме стигнали толкова далеч с подробностите от нашето предложение. Имаме сценарии, съставени от учени с опит, които предлагат как да спрем от експлоатация старите централи, как да се изпълнят климатичните цели, в същото време да е сигурно, че Европейският съюз ще има достатъчно енергия. Смятам, че до 15 години ще имаме възможност да премахнем ядрената енергия.


Тагове:   АЕЦ Белене,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: blues
Категория: Политика
Прочетен: 1134184
Постинги: 141
Коментари: 589
Гласове: 647
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930